Lépcső önmagamhoz

Lépcső önmagamhoz

Kedves Meli! (Magamnak magamtól...)

2021. március 08. - F. Meli

Tíz nap múlva mindketten a szülinapunkat ünnepeljük, pontosan hat évvel leszek idősebb, mint te. Tudom, hogy vízválasztó előtt állsz, rettegsz a harmincas számtól, de elsősorban rajtad múlik, hogyan alakul a jövőd. És bár tisztában vagyok azzal, hogy téged a hideg is kiráz a kéretlen tanácsoktól, mégis megosztanék veled néhányat. Jó lett volna, ha annak idején, amikor annyi idős voltam, mint te, nekem is elmondták volna ugyanezeket.

dsc_5062.JPG

Nőnek lenni... (fotó: Gábor Géza)

1. Fogadd el, és örülj annak, hogy nő vagy. Ne háríts, amikor valaki bókol, ne mondd azt neki, ha megdicséri a frizurádat, hogy „ááá, kössz, nemrég mostam hajat”. Ezzel akár örökre elveheted az illető kedvét a hasonló vallomásoktól.

2. Kizárólag te tudod, mi a jó neked. Lehet, hogy a jóakaróid más utakra szeretnének terelni, mert elvileg sejtik, milyen életet kellene élned, de csak akkor hallgass rájuk, ha a tanácsaik összhangban vannak az álmaiddal.

74319498_2856495341049095_1308221698054553600_o.jpg

Nem hittem el, hogy nem sikerülhet (fotó: Farkas-Ráduly Sándor)

3. Lesznek olyan régen látott ismerősök, akik egy-egy összejövetelen meg akarnak téged győzni arról, hogy nőként a konyhában a helyed, és nincs értelme annak, hogy „megvalósítsd önmagad”. Nem muszáj illedelmes kislányként végighallgasd őket, hisz évek óta nem találkoztál velük, fogalmuk sincs arról, ki vagy valójában, és mit cipelsz a láthatatlan zsákodban.

4. Bár elsőre megvalósíthatatlannak tűnik, húzd meg a határaidat. Igen, még neked is szabad. Egyesek majd hőbörögni fognak, a fejedhez vágják, hogy nem ismernek rád, és keresik a valamikori kedves, szófogadó leánykát. De bírd ki, hidd el, megéri. (És mások határait is vedd észre...)

4.jpg

Tiszteletben tartatni és tartani... (PublicDomainPictures, pixabay.com) 

5. Tanulj meg nemet mondani! Tudom, hogy néha azért bólintasz rá valamire, mert szeretnéd elkerülni az esetleges szemrehányásokat, de nem éri meg olyan feladatokat elvállalni, amelyekkel egyáltalán nem tudsz azonosulni. Segíthetsz abban, hogy mások megvalósítsák az álmaikat, de közben ne állítsd mellékvágányra a sajátjaidat.

6. Néhányan hízelgéssel próbálnak majd behálózni, azt sejtetik, hogy te vagy a legmegfelelőbb személy egy bizonyos feladatra, de ne dőlj be ennek. Lehet, hogy korábban három másik embernél is bekopogtattak, ők viszont képesek voltak nemet mondani.

woman-737437_1280.jpg

Nem, magyarázkodás nélkül (Gerd Altman, pixabay.com)

7. Legyél tisztában azzal, hogy milyen értékek rejlenek benned, dolgozz az önbecsüléseden, mivel ez az egyik legfőbb kincsed. Ennek híján minden kritika ostorcsapásként fog érni, és olyan dolgot is elhiszel magadról, aminek semmi köze a valósághoz.

8. Sohase vállald el a bűnbak szerepét! Ha mégis belekényszerítenek, mihamarabb szabadulj meg tőle, hisz nem te tehetsz mások boldogtalanságáról. Lehet, hogy téged vádolnak majd mindenért, de vegyél egy mély levegőt, és rázd le magadról ezt a rád kényszerített terhet.

bullying-3096216_1920.jpg

Könnyű másokra mutogatni (fotó: Gerd Altmann, pixabay.com)

9. Hagyj időt a pihenésre. Tudom, hogy képes vagy éjjel-nappal dolgozni, de szerintem nem felejtetted el azt az éjszakát, amikor a duplájára dagadt a lábad, mert éjféltől hajnali négyig nem álltál fel az íróasztal mellől… Egy életed van, és ne csak akkor lazíts, amikor a szervezeted ordibálva jelez, hogy ideje volna megállni. És ne feledd: a pihenés nem lustaság!

3.jpg

Pihenni és álmodozni (fotó: Farkas-Ráduly Sándor)

10. Próbálj meg minden élethelyzetben önmagad lenni. Valószínűleg lesznek olyanok, akiknek nem fog tetszeni ez, és magadra hagynak, de még mindig jobb egy-két igaz barát, mint tíz kétszínű ellenség.

11. Csakis te tudod, mire vagy képes. Néhányan finoman utalhatnak arra, hogy (szerintük) milyen irányba kellene elmozdulnod, de amíg nem hoztad ki magadból a maximumot egy adott területen, ne add fel. És ne érts félre, nem azt sugallom, hogy nevezz be a Megasztárba a kedvenc daloddal…

bruce-mars-dbgwy7s3qy0-unsplash.jpg

Az éneklés az ő területe (fotó: Bruce Mars, unsplash.com)

12. A győzelem is fontos, de nem a legfontosabb. Tudom, hogy gyerekkorodtól az elsők között akartál lenni, nagy volt a nyomás rajtad, de akkor is értékes vagy, ha valami nem úgy sül el, ahogy szeretted volna. Ahogy az általad kedvelt NLP, vagyis a Neuro Lingvisztikus Programozás (neuro-lingvisztikus programozás?) mondja: „Nincs kudarc, csak lecke.”

13. Más félelme nem a te félelmed. Biztosan hallottál már olyat, hogy „én ezt nem próbálnám ki a helyedben”. Ez róla szól, nem rólad. Egy csomó mindent nem tudtál, mégis képes voltál ledönteni az akadályokat.

943588_585682658130386_38572060_n.jpg

Az első helyezéseknél is emlékezetesebb (fotó: EdCri)

14. A problémák helyett a megoldásokra koncentrálj. Lehet, hogy néha másként alakulnak a dolgok, mint ahogy tervezed, de jobb néhányat lépni, mint egy helyben toporogni, és várni, hogy más megcsinálja helyetted.

15. Ne a körülményeket okold a veled történtekért. Nem befolyásolhatod az időjárást, de kizárólag rajtad múlik, hogyan reagálsz akkor, ha váratlanul elered az eső. Mint például az esküvőd napján…

16. Adj hálát azért, ami körülvesz. És becsüld meg azt, amid van. Pont.

17. Minden embert egy sajátos céllal küldenek az életedbe. Lesznek olyanok, akik hosszú éveken keresztül elkísérnek, mások csak egy-két órát, napot, hetet, hónapot töltenek veled, egyesek pedig visszatérnek egy hosszabb szünet után. De ne bánd, hisz mindegyiküktől tanulsz valamit.

18. Ne akarj mindenkinek segíteni, még akkor se, ha úgy érzed, hogy a te kezedben van a varázspálca.

sunset-1112659_1280.jpg

Néha jól jönne (Adina Voicu, pixabay.com)

19. Nézz szembe a múltaddal. Ha szükségesnek tartod, menj el pszichológushoz, olvass szakkönyveket (mértékkel), ismerd meg magad, de ne ragadj bele az önsajnálatba. Építkezz a tanultakból, a jelened és a jövőd veszi hasznát.

20. Könnyedén beleeshetsz az önismereti út csapdájába: néhány hét alatt akarod megjavítani azt, ami hosszú évek alatt romlott el. Ha nem ragaszkodsz ehhez a kényszeres elváráshoz, hamarabb fognak változni a dolgok, mint gondolnád.

mountain-biking-95032_1280.jpg

Nem csak száguldunk ezen az úton... (fotó: pixabay.com)

21. Ne hasonlítsd össze magad másokkal, egyedi vagy és megismételhetetlen, mint ahogy ők is egyediek és megismételhetetlenek.

22. Tanulj a megbocsátásról, légy nyitott erre, de ne akarj mindenáron megbocsátani mindenkinek, mert ha erőlteted, nem lesz őszinte. És te is kérj bocsánatot, ha úgy érzed, hogy megbántottál valakit. 

excuse-me-5079442_1280.jpg

Nem olyan könnyű (Alexa Fotos, pixabay.com)

23. Tegyél a közösségedért, de ne érzelmi zsarolás hatására. Állj egy olyan ügy mellé, amelyet szívesen képviselsz!

24. Ne adj kéretlen tanácsokat. Már látom is magam előtt, ahogy összevonod a szemöldököd, alig észrevétlenül felhúzod az orrod, és veszel egy mély levegőt. Általában így készülsz fel a védekezésre…

25. Imádkozz, meditálj, táncolj, esetleg színezd ki magadból a stresszt. Nem éri meg emészteni magad olyasvalami miatt, amire nem vagy hatással.

Teljesen kikapcsol

26. Tartsd a kapcsolatot a családoddal, szánj minőségi időt rájuk. És a barátaidra is.

27. A férfi nem a fehér lovon közlekedő herceg, és nem azért toppan be az életedbe, hogy megmentsen. Ha ezt várod el tőle, olyan terhet raksz rá, amellyel képtelen lesz megbirkózni, és ne csodálkozz, ha szélsebesen elvágtat.

Még bírod? Egy tanácsot a végére tartogattam: számolj le a megfelelési kényszerrel! Amíg állandóan mások kedvére teszel, lemondasz arról, akire minden egyes élethelyzetben számíthatsz, vagyis saját magadról. Januárban Agatha Christie A lányom mindig a lányom című regényében olvastam, hogy

egyetlen igazi társunk van ezen a világon, aki elkísér a bölcsőtől a sírig, és ez mi magunk vagyunk. Legyen jóba(n) az ember ezzel a társával. Tanuljon meg együtt élni vele.

És nem, nem vagy önző. Hisz a környezeted is rengeteget nyer abból, ha békében élsz önmagaddal.

Nagy ölelés a tapasztaltabb Melitől!

Ui.: Ha érdeklik a hasonló témák, és szeretne az elsők között értesülni az újabb bejegyzésekről, kattintson a jobb felső sarokban lévő Követés gombra. Egy gyors kérdés: magázódjak vagy tegeződjek ezen az oldalon? Hozzászólással lehet jelezni. Köszönöm!

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsoonmagamhoz.blog.hu/api/trackback/id/tr3416454582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása